Een volledige Hybride, of een plug-in hybride? Zijn deze twee niet hetzelfde? Ze worden in ieder geval vaak door elkaar gehaald desondanks hun grote populariteit in Nederland. In 2023 was maar liefst 24,4% van alle verkochte voertuigen een hybride, en 12,7% een plug-in hybride. Maar wat is het verschil tussen deze twee? En welke past beter bij jou? Dat leggen we graag uit in deze blog.
Full Hybrid: wat is een hybride auto?
Hybride auto's, ook wel HEV's genoemd, zijn auto's die worden aangedreven door een gewone verbrandingsmotor, en een elektromotor die wordt aangedreven door een accu. Tijdens het rijden kiest de auto er zelf voor of deze de verbrandingsmotor gebruikt of volledig elektrisch rijdt. De accu wordt onder het rijden automatisch opgeladen met behulp van het regeneratieve remsysteem. Je hoeft de accu dus niet zelf op te laden met een stekker, dat gebeurt simpelweg onder het rijden.
Wat is het voordeel van een hybride auto?
Omdat de gewone verbrandingsmotor wordt afgewisseld en ondersteund door de elektromotor, hoeft de verbrandingsmotor minder hard te werken. Dit betekent dat deze relatief minder brandstof verbruikt en minder CO2 uitstoot per kilometer. Naast het voordeel van het relatief lage verbruik, hoef je deze HEV’s dus ook niet op te laden met een stekker. Het is net alsof je in een gewone auto rijdt, maar dan een stuk zuiniger en beter voor het milieu! Voor wie een zuinige auto wenst en ook niet de mogelijkheid heeft om op te laden, is een full hybrid dus een uitstekende keuze. Bekijk gemakkelijk het hele aanbod van hybride voertuigen.
Plug-in hybride: wat is een plug-in hybride auto?
Een HEV laadt zichzelf dus op. Een plug-in hybride werkt op een iets andere manier en de naam verraadt wellicht al hoe. Plug-in hybrides (PHEV’s) hebben een grotere accu dan HEV's. Dit betekent dat plug-in hybrides grotere afstanden kunnen afleggen op elektriciteit. Omdat deze accu's een stuk groter zijn, dienen ze wel opgeladen te worden. Deze hybrides hebben dus wel een stekker.
Plug-in hybride: veel zuiniger dan een gewone hybride?
Het grote voordeel van plug-in hybrides is dus dat ze veel grotere afstanden kunnen afleggen op stroom en dus nog zuiniger zijn dan HEV’s. Om het voordeel van plug-in hybrides efficiënt te benutten wordt aangeraden om de auto uitsluitend te gebruiken wanneer de accu daadwerkelijk opgeladen is. Als de accu niet opgeladen is moet de motor meer gewicht trekken vanwege de accu, en verbruikt deze meer brandstof. Als je dus de mogelijkheid hebt om regelmatig de accu op te laden, dan is een plug-in hybride de zuinigere keuze. Bekijk hier gemakkelijk ons hele aanbod PHEV's.
Wegenbelasting: hoe zit dat voordeel met hybride auto's?
In een eerdere blog hebben op een rijtje gezet hoe het zit met wegenbelasting voor hybride voertuigen. Nu leggen we graag nog een keer de belangrijkste verschillen uit tussen hybrides en plug-in hybrides. Rijders van gewone hybride voertuigen (HEV’s), komen niet in aanmerking voor korting op de motorrijtuigenbelasting. Rijders van plug-in hybrides komen hier wel voor in aanmerking. Als de auto minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot, kan er een beroep worden gedaan op een korting over het volledige bedrag van de motorrijtuigenbelasting. In 2024 geldt er een korting van 50% op het volledige bedrag van de berekende wegenbelasting. Vanaf 2025 wordt dit een korting van 25% en moeten PHEV-berijders dus 75% van de MRB betalen. Na 2026 vervalt deze korting en moeten zij de volledige motorrijtuigenbelasting betalen.
Ons aanbod
Wij hopen dat je door deze blog beter het verschil weet tussen een hybride en een plug-in hybride, en dat je de voordelen van beide opties kent. Bij Oostendorp Autogroep hebben wij een groot aanbod hybride en plug-in hybride voertuigen. Als je overtuigd bent van de voordelen, neem dan een kijkje naar ons volledige aanbod.