De aankoop van een auto is voor de meeste mensen een belangrijke financiële beslissing. Naast de aankoop van een huis is de aankoop van een auto vaak de tweede grootste uitgave voor Nederlandse gezinnen. Natuurlijk bestaat er ook de optie om een auto te leasen. Maar is leasen beter dan kopen? In deze blog leggen we graag de verschillen en voordelen van beide opties uit.
Is leasen de verstandige optie?
Een auto leasen wordt in Nederland steeds populairder. Volgens Joas van Wingerden van AutoWeek is het aantal leaseauto's in Nederland het afgelopen jaar gegroeid tot bijna 1.3 miljoen! Hieronder vallen personenauto's en bestelwagens. De grote populariteit van leasen is in Nederland dus een feit. Maar waarom kiezen zo veel mensen om een auto te leasen?
Voordelen van leasen op een rijtje
Het eerste voordeel van leasen is dat je niet te maken hebt met hoge aanschafkosten. Voor veel mensen zijn de hoge aanschafkosten een grote drempel als het gaat om de aankoop van een auto. Wanneer je een leasecontract afsluit dan heb je hier niet mee te maken. Verder heb je ook niet te maken met verschillende variabele kosten zoals onderhoudskosten of afschrijvingskosten. Na afloop lever je de auto in en heb je ook niet te maken met de verkoop van de auto en hoef je niet bewust rekening te houden met de restwaarde van de auto.
Hoe werkt het leasen van een auto?
Bij het leasen van een auto sluit je een overeenkomst af met een leasemaatschappij. Je betaalt een vast afgesproken maandbedrag. Dit maandbedrag bevat alle kosten behalve brandstofkosten en natuurlijk eventuele verkeersboetes of schade. Alle kosten houdt in onderhoud & reparatie, een all-risk verzekering, wegenbelasting, pechhulp in de hele EU, vervangend vervoer en een schadeverzekering inzittenden (SVI).
Wat kost het leasen van een auto?
Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat leasen in veel gevallen goedkoper is dan het kopen van een (nieuwe) auto. Dit komt vaak door diverse ‘schaalvoordelen’. Bij het leasen bespaar je namelijk op een aantal grote kosten die je wel hebt wanneer je een auto koop. Denk aan bijvoorbeeld aanschafkosten, onderhoudskosten en afschrijvingskosten van de auto.
De hoogte van het vaste maandbedrag hangt af van verschillende factoren: de voertuigkeuze, het aantal kilometers wat je jaarlijks rijdt en de totale looptijd van het contract. Bekijk voor meer informatie onze private lease pagina.
Is een auto kopen duurder dan leasen?
Betekent dit dat leasen altijd goedkoper is? Nee, dat is niet het geval.
De grootste kosten wanneer je een auto koopt zijn de aanschafkosten van de auto. Je betaalt dus in een keer het hele bedrag voor de auto en dit is vaak een aanzienlijk bedrag. Wat wel vaak wordt vergeten is dat je natuurlijk ook weer geld terugkrijgt wanneer je de auto verkoopt. Dit is de restwaarde van de auto. Afhankelijk van het type auto en de uitvoering ervan, kun je een aanzienlijk deel van de aankoopprijs terugkrijgen bij de verkoop van jouw auto. Je hebt natuurlijk wel te maken met kosten voor het verzekeren en onderhouden van de auto als je een auto koopt.
Als het gaat om de aankoop van een occasion, dan is het verstandig om goed te kijken naar verschillende punten. Dit zorgt ook voor een grotere kans op een hogere restwaarde. In de blog 'Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands auto?' leggen we je graag uit welke punten dit zijn.
Het grote voordeel van een auto kopen is dat de auto jouw eigendom is. Dit betekent dat je niet vastzit aan een maximaal aantal kilometers per jaar en geen BKR-registratie hebt. Je kunt dus gaan en staan waar je wilt met je eigen auto en je geld is dus lang niet verloren wanneer je een auto koopt uit eigen zak omdat je altijd de restwaarde terugkrijgt bij de verkoop van jouw auto.
Kopen of leasen: wat is voor jou de beste keuze?
Beide opties kennen dus verschillende voordelen. Het is belangrijk om de voordelen van beide opties af te wegen met de mogelijke minpunten.
Bij het leasen ben je een vast maandbedrag kwijt zonder extra variabele kosten en heb je vaak een relatief nieuwe auto. Je zit wel vast aan een bepaald aantal kilometers als je geen extra kosten wil maken. Ook krijg je mogelijk een BKR-registratie.
Bij het kopen van een auto kun je gaan en staan waar je wenst. Je hebt wel te maken met hoge aanschafkosten en overige variabele kosten. In veel gevallen kun je dus wel een aanzienlijk deel van de aanschafprijs terugkrijgen bij de verkoop van de auto. En als je goed oplet bij de aankoop van de auto, dan kun je zelf de kans op een hogere restwaarde vergroten.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een auto te financieren.
Dan is de auto ook van jou en heb je niet in een keer te maken met hoge aanschafkosten.