Hybride auto’s zijn steeds populairder in Nederland. Logisch ook: ze combineren het beste van twee werelden – de lagere uitstoot door de electromotor en een grote actieradius door de gewone verbrandingsmotor. Maar waar let je op als je een hybride occasion wilt kopen? In deze blog vind je praktische tips die je helpen om een slimme en weloverwogen keuze te maken. Van het kiezen van de juiste soort hybride, tot alle kosten en praktische tips over het opladen. Veel leesplezier!
Kies het juiste type hybride - welke past het beste bij jou?
Full hybrid (HEV)
Deze auto kan rijden op de benzinemotor, de elektromotor, of een combinatie van beide. Je hoeft niet op te laden, want hij laadt zichzelf op tijdens het rijden. Ideaal als je niet overal een laadpaal hebt.
Plug-in hybrid (PHEV)
Deze laad je wél op via een stekker. Je kunt hier langere stukken elektrisch mee rijden, maar je hebt dus een laadpunt nodig (bijvoorbeeld thuis of op werk). Perfect als je vaak korte ritjes maakt.
Bekijk volledige voorraad
Mild hybrid (MHEV)
Deze auto gebruikt een kleine accu die de benzinemotor ondersteunt, maar hij kan niet volledig elektrisch rijden. Dit type is vaak goedkoper in aanschaf, maar minder zuinig dan een plug-in of full hybride.
Denk dus goed na over jouw dagelijkse routes en mogelijkheden om op te laden. Rijd je veel lange stukken? Dan is een full hybride waarschijnlijk praktischer. Heb je thuis of op werk een laadpunt? Dan kan een plug-in hybride goed werken.
Let op de kosten van wegenbelasting en eventueel bijtelling
Hybrides hebben vaak een lagere CO₂-uitstoot, wat kan betekenen dat je minder wegenbelasting betaalt. Dit verschilt echter per model en de uitstoot. Een groot voordeel dus, maar zorg ervoor dat je de kosten goed checkt voordat je beslist. Sommige plug-in hybrides hebben namelijk meer uitstoot dan je zou verwachten, wat kan resulteren in een hoger bedrag voor de wegenbelasting.
Daarnaast is de bijtelling belangrijk als je de auto zakelijk rijdt. Hybride auto’s hebben vaak een lagere bijtelling dan benzineauto’s, maar dit voordeel varieert jaarlijks. Kijk goed naar de regels voor 2023 en 2024, vooral als je de hybride privé en zakelijk gebruikt.
Controleer de accu en levensduur
De batterij van een hybride auto is het kloppende hart van het systeem, maar ook het duurste onderdeel om te vervangen. Vraag altijd naar de conditie van de batterij. Soms geeft de boordcomputer een indicatie van de batterijcapaciteit. Gelukkig hebben al onze merken garantie op de batterij – controleer of dit nog geldig is. Je leest hier meer over de garantievoorwaarden per merk.
Daarnaast zijn er auto’s in onze voorraad met een "batterijcertificaat," wat laat zien dat de batterij nog voldoende capaciteit heeft. Vraag hier gerust naar in de showroom.
Kilometerstand: let goed op slijtage bij hybrides
Bij een hybride occasion is de kilometerstand nog steeds belangrijk, maar het werkt net iets anders dan bij een traditionele auto. Omdat hybrides zowel een benzinemotor als een elektromotor hebben, kan de slijtage lager zijn. Toch kun je bij hoge kilometerstanden slijtage verwachten aan onderdelen zoals de accu en de aandrijflijn.
Kijk daarom goed naar hoe de auto is gebruikt en vraag hier vooral naar in de showroom. Een hybride die vaak in de stad heeft gereden, kan een hogere slijtage aan de batterij hebben door het constante schakelen tussen aandrijving. Vraag de verkoper of er onderhoudsrapporten zijn en check de onderhoudsgeschiedenis.
Check het 'bijzondere' onderhoud
Hybride auto’s hebben hun eigen onderhoudsbehoeften ten opzichte van traditionele brandstofauto's. Denk hierbij aan speciale software-updates, onderhoud aan het koelsysteem voor de accu en extra technische controles zoals voor de opladeren stekkeraansluiting.
Software-updates: sommige hybrides hebben regelmatige software-updates nodig om optimaal te blijven presteren.
Koelsysteem voor de batterij: de batterij van een hybride moet vaak goed gekoeld blijven, zeker tijdens warme zomers. Dit systeem moet regelmatig worden gecontroleerd wat mogelijk extra onderhoudskosten kan opleveren.
Extra technische controles: vooral bij plug-in hybrides moet je rekening houden met extra technische onderdelen, zoals de oplader en kabel. Vraag bij aankoop of deze onderdelen zijn nagekeken.
Oplaadmogelijkheden: is opladen praktisch voor jou?
Als je kiest voor een plug-in hybride, is het handig om alvast te bedenken hoe je de auto gaat opladen. Heb je thuis een laadpaal, of misschien op het werk? Zonder oplaadmogelijkheid rijdt de auto voornamelijk op benzine, waardoor je minder voordeel hebt van de hybride techniek. Een hybride auto is namelijk (relatief) zwaarder dan een gewone brandstofauto. Als je geen gebruik maakt van het hybride systeem kan het zomaar zijn dat het brandstofverbruik hoger uitvalt dan je verwacht.
Tip: Als je thuis geen laadpaal kunt installeren, kijk dan of er openbare laadpunten in de buurt zijn. Steeds meer parkeerplaatsen in Nederland hebben laadpunten. Op steeds meer parkeerplaatsen zijn laadpalen ook verplicht. Toch zijn ze nog niet overal beschikbaar. Check daarom altijd even of, en waar je kunt opladen voordat je een plug-in hybride koopt.
Verzekeringskosten: hybride vaak iets duurder
Over het algemeen zijn hybride auto's iets duurder om te verzekeren dan traditionele benzineauto's. Dit komt voornamelijk door de hogere aanschafprijs en het extra gewicht van de accu's, wat kan leiden tot hogere reparatiekosten bij schade. Verzekeraars baseren hun premies op factoren zoals de dagwaarde van de auto, het gewicht en de verwachte reparatiekosten. Omdat hybride auto's doorgaans duurder zijn in aanschaf en zwaarder wegen, resulteert dit vaker in hogere verzekeringspremies.
Heb je alles geregeld voor thuis opladen?
Als je voor een plug-in hybride kiest, is een laadpunt thuis een groot voordeel. Het opladen via een gewoon stopcontact kan, maar duurt vaak langer en is minder efficiënt. Check of je thuis een geschikte plek hebt om een laadpunt te installeren.
Als je in een appartement woont, kun je soms toestemming vragen om een laadpaal te laten plaatsen bij de parkeerplaats. Dit kan wel een tijdje duren en wat papierwerk vergen, dus regel dit op tijd als je van plan bent om een plug-in hybride te kopen.
Conclusie: slim en bewust een hybride kopen
Een hybride occasion kan een fantastische keuze zijn als je zuiniger en milieuvriendelijker wilt rijden. Zorg er wel voor dat je een type hybride kiest dat past bij jouw rijgedrag, check de batterijconditie, en houd rekening met onderhouds- en verzekeringskosten. Een goed voorbereide aankoop betekent minder verrassingen achteraf en meer, zuinig en duurzaam rijplezier op de lange termijn.
Vergeet niet om een kijkje te nemen naar onze voorraad, wie weet zit er wat leuks tussen voor jou! 😉
Bekijk voorraad
Oostendorp PLUS-Selectie
Wil je extra zekerheid en voordelen? Bekijk dan de Hybride auto's binnen onze Plus-Selectie. Onze PLUS selectie biedt 36 maanden garantie (inclusief 12 maanden BOVAG en 24 maanden Oostendorp PLUS garantie) en 24/7 pechhulp in Europa, samen met een all-in prijs, een complete 360° check, een nieuwe APK bij aflevering en een gratis Service PLUS pas voor extra voordelen bij onderhoud.
Bekijk PLUS-Selectie voorraad