Tanken in het buitenland: handige tips

12-04-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp

Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan krijg je te maken met andere namen van brandstoffen. Ook de kleuren van de tankzuil kunnen in het buitenland nogal verschillen van wat je gewend bent in Nederland. Hierdoor bestaat de kans dat je de verkeerde brandstof tankt zonder dat je het door hebt. In deze blog geven we je daarom graag tips en meer informatie over het tanken in het buitenland. Zo voorkom je het tanken van de verkeerde brandstof.

Zo heet jouw brandstof in het buitenland:

Euro95 Euro 98 Diesel LPG
Duitsland Superbezin/Super 95 Superplus 98 Diesel LPG/Autogas
Frankrijk Sans Plomb 95 Super Sans Plomb 98 Gazole/Diesel GPL
Zwitserland Super Super Plus Diesel LPG/GPL
Italië Bezina Senza Piombo/Verde Bezina Super Senza Piombo/Verde Plus Gasolio/ (Carburante) Diesel GPL
Spanje Gasolina Sin Plomo 95 Gasolina Sin Plomo 98 Gasoléo/ (Aceite) Diesel --
Engeland Premium Unleaded Super Plus/ Super Unleaded Diesel
Tsjechië Natural 95 Natural 98 Nafta/Mazot/Diesel LPG
Kroatië (Euro) Super 95 (Euro) Super 98 Dizel/(Euro)Diesel LPG
Denemarken Blyfri 95 Blyfri 98 Diesel LPG
Hongarije Szuper 95 Szuper 98 /98 Oktan Diesel/Dizel --
Oostenrijk Super (bleifrei) Super Plus Diesel LPG

Euro 95 of Euro 98

Rijd je benzine? Zorg dan dat je op de hoogte bent van het benodigde octaangetal van jouw auto. Dat staat in het instructieboekje of aan de binnenkant van de tankklep. In Nederland kennen wij benzine met een octaangetal (RON) 95 en 98, oftewel Euro 95 en Euro 98.

In andere landen zoals Duitsland, heb je ook de keuze uit benzine met een octaangetal van 91. Er zijn maar weinig auto’s die geschikt zijn voor benzine met een octaangetal van 91.

De Euro 95 die wij in Nederland tanken heeft een maximum ethanolgehalte van 10%, ook wel Euro 95 E10 genoemd.

Als je benzine met een maximum ethanolgehalte van 5% wil tanken, dan kom je in Nederland uit bij Euro 98 E5. In Duitsland heb je nog een tussenstap tussen Euro 95 E10 en Euro 98 E5. Namelijk Euro 95 E5. Dit is benzine met een octaangehalte van 95% en maximaal 5% ethanol.

In het buitenland heb je soms ook Euro 102 benzine. Voor de meeste auto’s is dit overbodig. Hier zit 0% ethanol in en wordt vaak gebruikt voor oudere motoren en oldtimers, of sportieve auto’s om maximaal motorvermogen te realiseren.

Diesel versus biodiesel

Voor veel dieselrijders is het even oppassen in het buitenland en voornamelijk in Duitsland. Want naast de normale fossiele diesel, wordt er op vrij grote schaal (accijnsvrije) biodiesel aangeboden. Deze biologische dieselbrandstof is echter alleen geschikt voor speciaal aangepaste, en speciaal daarvoor vrijgegeven voertuigen. De laatste tijd is de vrijgave hiervoor steeds vaker alleen voor vrachtwagens. Laat je dus niet verleiden door het vaak grote prijsverschil als je auto niet geschikt is voor biodiesel.

LPG

Lpg is goed te vinden in het buitenland. In het buitenland wordt de Nederlandse bajonetaansluiting op de vulpistolen nauwelijks gebruikt. Het is daarom handig om een verloopnippel mee te nemen om er zeker van te zijn dat de aansluiting past. Naast de zogenaamde Europa nippel (geschikt voor landen als België, Duisland, Engeland, Luxemburg) zijn er ook de Italië nippel (nodig in onder meer Frankrijk en Italië) en de Spanje nippel.

Aardgas (CNG)

Aardgas (ook wel CNG genoemd) is vooral in Duitsland en Italië een populaire autobrandstof. Daar waar LPG een restproduct van olieraffinage is, is CNG gewoon aardgas. Totaal verschillende producten die niet elkaars plaats kunnen vervangen en afwisselend gebruikt kunnen worden.

CNG is binnen Europa vrij goed te vinden, vooral in Duitsland en Italië. Je hebt verschillende routeplanners voor CNG die je kunt gebruiken om er zeker van de zijn dat er een CNG-vulstation op jouw route ligt.

Andere nieuwsberichten

Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen
18-04-2025

Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen

Stel je voor: je rijdt op de snelweg, het regent keihard en ineens voelt je auto alsof hij loskomt van de weg. Geen grip, geen controle. Dát is aquaplaning. Eng? Zeker. Maar geen paniek – je kunt het vaak voorkomen en weet je wat? Ook als het gebeurt, kun je veilig blijven. In deze blog leggen we uit hoe.

Lees verder
Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld
17-04-2025

Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld

Fietslease is in 2025 uitgegroeid tot een van de meest gewilde secundaire arbeidsvoorwaarden. Steeds meer organisaties omarmen het als slimme manier om duurzaam vervoer te stimuleren, medewerkers vitaal te houden en aantrekkelijker te worden als werkgever. Met de fietsleaseregeling van Oostendorp Lease geef je je medewerkers alle vrijheid om te kiezen wat bij hen past, met maximaal gemak, fiscaal voordeel en zonder verrassingen.

Lees verder
Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten
24-03-2025

Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten

Heb je autopech of schade en weet je niet wie je moet bellen? Je bent niet de enige: pechhulp en schadehulp worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het verschil essentieel om snel de juiste hulp te krijgen. In deze blog leggen we kort en krachtig uit wat het verschil is én waar je direct terechtkunt.

Lees verder
De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024
14-02-2025

De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024

De autoleasemarkt is volop in beweging. In 2024 zien we een aantal interessante ontwikkelingen die invloed hebben op de keuzes van zakelijke en particuliere leaserijders. Van de groei in elektrisch rijden tot de blijvende populariteit van compacte SUV’s. Dit zijn de tien belangrijkste trends in de inzet van nieuwe leaseauto’s.

Lees verder
Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw
17-01-2025

Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw

Elk jaar worden de verkeersboetes in Nederland opnieuw vastgesteld. Voor de meeste verkeersboetes betaal je in 2025 ongeveer €10 meer dan in 2024. Deze aanpassing is het resultaat van een indexering van 3,2% op basis van de consumentenindex, bedoeld om boetes in lijn te houden met inflatie. Naast de verkeersboete betaal je administratiekosten, deze blijven ongewijzigd op €9.

Lees verder
Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement
16-01-2025

Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement

Vanaf december 2024 hebben vier grote verzekeraars hun polisvoorwaarden aangescherpt om gevaarlijk rijgedrag harder aan te pakken. Bestuurders die tijdens het rijden hun smartphone gebruiken om bijvoorbeeld berichten te versturen, draaien voortaan zelf op voor de financiële schade die ze veroorzaken bij een ongeval. Verzekeraars Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en InShared hebben dit vastgelegd in hun nieuwe polisvoorwaarden.

Lees verder
Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding
18-12-2024

Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding

Op zaterdag 7 december 2024 is de nieuwe snelweg A24, bekend als de Blankenburgverbinding, officieel geopend. Deze 4,5 kilometer lange verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg is de eerste snelweg in Nederland met elektronische tolheffing (e-TOL).

Lees verder
Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips
12-12-2024

Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips

De winter is in aantocht! Voor de actieradius van je Hybride of EV kan kou een uitdaging zijn. Met 7 slimme, praktische tips rijd je deze winter zuinig én zonder zorgen.

Lees verder
Zuinig rijden in de winter - 5 Simpele tips
03-12-2024

Zuinig rijden in de winter - 5 Simpele tips

De winter brengt uitdagingen voor autorijders: gladde wegen, lage temperaturen en een hoger energieverbruik. Met deze vijf simpele tips blijf je niet alleen veilig, maar rijd je ook zuiniger tijdens de winter.

Lees verder