Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen

18-04-2025
Onderwerp

Je rijdt op de snelweg en het regent hard. Opeens voelt je auto licht en glijdt hij even weg. Het lijkt alsof je zweeft en je hebt geen controle meer over het stuur. Grote kans dat je te maken hebt met aquaplaning. Dat is schrikken, maar je kunt het vaak voorkomen. En als het toch gebeurt, zijn er dingen die je kunt doen om veilig te blijven. Hier gaan we het in deze blog over hebben. Veel leesplezier!

Wat is aquaplaning?

Aquaplaning ontstaat wanneer er te veel water op de weg ligt en je banden dat water niet snel genoeg kunnen afvoeren. Je banden verliezen dan contact met het asfalt. Je auto ‘drijft’ als het ware, waardoor je tijdelijk geen grip meer hebt. Sturen, remmen of gas geven heeft dan nauwelijks effect.

Hoe herken je het?

Vaak merk je aquaplaning aan het stuur dat ineens licht aanvoelt. Je auto reageert minder goed of begint zelfs een beetje te glijden, zonder dat jij iets doet. Soms hoor je ook het water onder je auto wegslaan. Het voelt alsof je zweeft. Dat klopt ook, en dat maakt het zo gevaarlijk.

Hoe voorkom je aquaplaning?

Pas je snelheid aan

Bij regen is het slim om wat gas terug te nemen. Hoe harder je rijdt, hoe lastiger het wordt voor je banden om al dat water weg te werken. Vooral als je ineens een diepe plas inrijdt, vergroot dat de kans op aquaplaning enorm.

Zorg voor goede banden

Je banden zijn cruciaal om veilig te zijn op de weg. Zo ook om aquaplanning te voorkomen. Controleer regelmatig het profiel en zorg voor de juiste bandenspanning. Wettelijk moet je profiel minimaal 1,6 mm zijn, maar 3 mm of meer geeft veel meer veiligheid. Te zachte of versleten banden zijn een veelvoorkomende oorzaak van aquaplaning.

Let op de wegconditie

Diepe sporen, zijstroken met slechte afwatering en schaduwplekken blijven vaak langer nat. Zie je zo’n plek aankomen? Neem dan iets gas terug of stuur er rustig omheen. Aquaplaning komt ook sneller voor op oudere asfaltlagen of bij gladde wegmarkeringen.

Zie je een grote plas op de weg liggen en kun je er niet omheen? Zorg dan dat je stuur al vóór de plas recht staat. Zo voorkom je dat je auto ineens een onverwachte kant op glijdt als je grip verliest. Als je wielen scheef staan tijdens het aquaplanen, is de kans groter dat de auto uitbreekt of begint te spinnen.

Gebruik geen cruisecontrol

Bij hevige regen is het slim om je cruisecontrol uit te zetten. Cruisecontrol lijkt misschien handig, maar het belemmert je reactie als je ineens grip verliest. Door zelf het tempo te bepalen, hou je de controle in eigen hand.

Zorg voor goed zicht en werkende systemen

Goede ruitenwissers zorgen dat je zicht niet wegvalt tijdens een flinke bui. Ook systemen zoals ABS en ESP kunnen je helpen om de auto stabiel te houden, mocht het misgaan. Weet je al dat een van deze systemen niet werken? Maak dan een afspraak voor een reparatie.

Wat moet je doen als het tóch gebeurt?

Blijf vooral rustig. Laat het gas los, stuur rechtuit en doe geen plotselinge bewegingen. Niet heftig remmen en niet heftig sturen dus. Wacht tot je auto weer contact maakt met het asfalt. Pas als je weer grip voelt, kun je voorzichtig bijsturen of afremmen.

Moet je toch echt remmen? In moderne auto’s met ABS kan dat voorzichtig, zonder dat je de controle verliest. Dit kan natuurlijk alleen als je nog enigszins contact hebt met de weg. Het is extra belangrijk om niet abrupt te reageren.

Aquaplaning duurt meestal maar een paar seconden, al lijken die veel langer te duren. Als je kalm blijft, komt je auto vanzelf weer op de weg terecht.

Tot slot

Aquaplaning is eng en het kan gevaarlijk zijn. Met een goede voorbereiding en een alerte houding verklein je het risico enorm. Zorg voor goede banden, pas je snelheid aan en hou je aandacht bij de weg als het risico op aquaplaning groot is. En twijfel je over de staat van je banden, je ruitenwissers of rijhulpsystemen? Kom dan gerust langs bij Oostendorp Autogroep. We controleren het graag voor je, zodat jij veilig op pad kunt – ook als het met bakken uit de lucht komt.

Werkplaatsafspraak maken

Andere nieuwsberichten

Airco Controle – Waarom belangrijk?
22-04-2025

Airco Controle – Waarom belangrijk?

Geen koele lucht, beslagen ramen of een muffe geur? Grote kans dat je airco snakt naar een onderhoudsbeurt. Veel automobilisten vergeten hun airco, terwijl een simpele controle problemen én kosten kan voorkomen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Lees verder
Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen
18-04-2025

Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen

Stel je voor: je rijdt op de snelweg, het regent keihard en ineens voelt je auto alsof hij loskomt van de weg. Geen grip, geen controle. Dát is aquaplaning. Eng? Zeker. Maar geen paniek – je kunt het vaak voorkomen en weet je wat? Ook als het gebeurt, kun je veilig blijven. In deze blog leggen we uit hoe.

Lees verder
Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld
17-04-2025

Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld

Fietslease is in 2025 uitgegroeid tot een van de meest gewilde secundaire arbeidsvoorwaarden. Steeds meer organisaties omarmen het als slimme manier om duurzaam vervoer te stimuleren, medewerkers vitaal te houden en aantrekkelijker te worden als werkgever. Met de fietsleaseregeling van Oostendorp Lease geef je je medewerkers alle vrijheid om te kiezen wat bij hen past, met maximaal gemak, fiscaal voordeel en zonder verrassingen.

Lees verder
Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten
24-03-2025

Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten

Heb je autopech of schade en weet je niet wie je moet bellen? Je bent niet de enige: pechhulp en schadehulp worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het verschil essentieel om snel de juiste hulp te krijgen. In deze blog leggen we kort en krachtig uit wat het verschil is én waar je direct terechtkunt.

Lees verder
De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024
14-02-2025

De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024

De autoleasemarkt is volop in beweging. In 2024 zien we een aantal interessante ontwikkelingen die invloed hebben op de keuzes van zakelijke en particuliere leaserijders. Van de groei in elektrisch rijden tot de blijvende populariteit van compacte SUV’s. Dit zijn de tien belangrijkste trends in de inzet van nieuwe leaseauto’s.

Lees verder
Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw
17-01-2025

Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw

Elk jaar worden de verkeersboetes in Nederland opnieuw vastgesteld. Voor de meeste verkeersboetes betaal je in 2025 ongeveer €10 meer dan in 2024. Deze aanpassing is het resultaat van een indexering van 3,2% op basis van de consumentenindex, bedoeld om boetes in lijn te houden met inflatie. Naast de verkeersboete betaal je administratiekosten, deze blijven ongewijzigd op €9.

Lees verder
Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement
16-01-2025

Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement

Vanaf december 2024 hebben vier grote verzekeraars hun polisvoorwaarden aangescherpt om gevaarlijk rijgedrag harder aan te pakken. Bestuurders die tijdens het rijden hun smartphone gebruiken om bijvoorbeeld berichten te versturen, draaien voortaan zelf op voor de financiële schade die ze veroorzaken bij een ongeval. Verzekeraars Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en InShared hebben dit vastgelegd in hun nieuwe polisvoorwaarden.

Lees verder
Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding
18-12-2024

Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding

Op zaterdag 7 december 2024 is de nieuwe snelweg A24, bekend als de Blankenburgverbinding, officieel geopend. Deze 4,5 kilometer lange verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg is de eerste snelweg in Nederland met elektronische tolheffing (e-TOL).

Lees verder
Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips
12-12-2024

Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips

De winter is in aantocht! Voor de actieradius van je Hybride of EV kan kou een uitdaging zijn. Met 7 slimme, praktische tips rijd je deze winter zuinig én zonder zorgen.

Lees verder