Bandenspanningslampje aan? Dit is waarom

11-10-2024
Onderwerp

Nu de temperaturen dalen zien we een toename aan vragen over brandende bandenspanningslampjes. In deze blog gaan we het hebben over bandenspanning. Waarom de juiste bandenspanning belangrijk is, hoe je bandenspanning gemakkelijk kunt meten, en waarom in de winter dat TPMS lampje steeds brandt. Leuk feitje: wist je dat maar liefst 60% van de automobilisten in Nederland regelmatig met te lage bandenspanning rondrijdt? Laten we ervoor zorgen dat je veilig de weg op kunt deze winter! Veel leesplezier.

Koud weer - Waarom brandt het bandenspanningslampje als het koud is?

Bij lagere temperaturen kan de lucht in je banden samentrekken. Dit leidt vaak tot een lagere bandenspanning. En dat merk je: als het koud is, kan het TPMS-lampje gaan branden. Vaak gaat het lampje weer uit als je een tijd gereden hebt en de banden warm zijn. Als je rijdt warmen de banden op door de wrijving met het wegdek. De temperatuurstijging zorgt ervoor dat de lucht in de banden uitzet. Hierdoor komt de bandenspanning weer net binnen de grens van het juiste niveau. Het TPMS (Tire Pressure Monitoring Systeem) merkt deze verandering op en zet het lampje uit. Het lijkt dan alsof het probleem is opgelost en veel mensen rijden dan verder. Dit is natuurlijk niet zo. In werkelijkheid zit je dan slechts de ondergrens van het optimale spanningsniveau.

Waarom is correcte bandenspanning belangrijk?

Een goede bandenspanning is cruciaal voor je veiligheid op de weg. Het zorgt voor:

Betere grip:

In de winter zijn de wegen veel gladder. Voor de verkeersveiligheid is het belangrijk dat je snel kunt reageren. Goede winterbanden helpen hierbij. Ze zorgen ervoor dat je snel kunt reageren en verkorten je remweg aanzienlijk. Maar je hebt heel weinig aan goede winterbanden zonder de juiste bandenspanning. Zonder de juiste bandenspanning kunnen winterbanden namelijk nooit optimaal presteren.

Minder brandstofverbruik

Een auto met verbrandingsmotor is al minder zuinig in de winter. Dit heeft een aantal redenen. Wat kan hier nog een schepje bovenop doen? Lage bandenspanning. Goed opgepompte banden verlagen de rolweerstand. Hierdoor verbruik je iets minder brandstof. Toch handig. Al helemaal omdat je auto al meer brandstof verbruikt in de wintermaanden.

Langere levensduur van je banden

Bovendien verlengt een juiste bandenspanning de levensduur van je banden. Goed opgepompte banden slijten namelijk gelijkmatig over het hele oppervlak. Dit voorkomt dat ze te snel aan de zijkanten of in het midden afslijten. Hierdoor gaan je banden langer mee.

Wat kun je zelf doen?

Controleer regelmatig je bandenspanning

Als je bandenspanningslampje brandt, is het verstandig om snel de bandenspanning te controleren. Doe dit als de banden koud zijn. Dit geeft een meer betrouwbare meting. Je bandenspanning meten kan vaak gratis bij je lokale tankstation of wasstraat.

Wat is de gemiddelde bandenspanning voor een personenauto?

De gemiddelde bandendruk voor een personenauto ligt tussen de 2.0 en 2.5 bar. De optimale bandendruk voor een personenauto is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het gewicht van de auto en de grootte van de band. Is je bandendruk lager dan 1.8 bar? Dan is het in ieder geval een goed idee om de banden op te pompen.

Zo vind je de correcte bandenspanning voor jouw auto

De juiste bandenspanning voor jouw auto kun je gemakkelijk vinden. Deze staat vermeld op een sticker. Deze sticker zit meestal in de deurpost aan de bestuurderskant. Soms is de sticker te vinden achter op de zonneklep of aan de binnenkant van de tankdop.

Opgepompt, en nu?

Zijn je banden nu opgepompt tot het juiste spanningsniveau? Blijf dan regelmatig je bandenspanning controleren. Het kan namelijk ook zo zijn dat de sensor (TPMS) kapot is. Daarnaast kan het zijn dat je band lek is en langzaam leegloopt. Controleer daarom regelmatig je banden, net als de bandenspanning. Zo weet je zeker dat je veilig de weg op kunt.

Tip: wacht niet te lang met het laten monteren van winterbanden. Maak nu alvast een afspraak, onze werkplaatsen raken snel vol.

Ben je benieuwd in welke EU-landen winterbanden verplicht zijn? Lees dan onze blog over de voordelen van winterbanden.

Afspraak maken

Andere nieuwsberichten

Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten
24-03-2025

Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten

Heb je autopech of schade en weet je niet wie je moet bellen? Je bent niet de enige: pechhulp en schadehulp worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het verschil essentieel om snel de juiste hulp te krijgen. In deze blog leggen we kort en krachtig uit wat het verschil is én waar je direct terechtkunt.

Lees verder
De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024
14-02-2025

De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024

De autoleasemarkt is volop in beweging. In 2024 zien we een aantal interessante ontwikkelingen die invloed hebben op de keuzes van zakelijke en particuliere leaserijders. Van de groei in elektrisch rijden tot de blijvende populariteit van compacte SUV’s. Dit zijn de tien belangrijkste trends in de inzet van nieuwe leaseauto’s.

Lees verder
Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw
17-01-2025

Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw

Elk jaar worden de verkeersboetes in Nederland opnieuw vastgesteld. Voor de meeste verkeersboetes betaal je in 2025 ongeveer €10 meer dan in 2024. Deze aanpassing is het resultaat van een indexering van 3,2% op basis van de consumentenindex, bedoeld om boetes in lijn te houden met inflatie. Naast de verkeersboete betaal je administratiekosten, deze blijven ongewijzigd op €9.

Lees verder
Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement
16-01-2025

Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement

Vanaf december 2024 hebben vier grote verzekeraars hun polisvoorwaarden aangescherpt om gevaarlijk rijgedrag harder aan te pakken. Bestuurders die tijdens het rijden hun smartphone gebruiken om bijvoorbeeld berichten te versturen, draaien voortaan zelf op voor de financiële schade die ze veroorzaken bij een ongeval. Verzekeraars Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en InShared hebben dit vastgelegd in hun nieuwe polisvoorwaarden.

Lees verder
Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding
18-12-2024

Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding

Op zaterdag 7 december 2024 is de nieuwe snelweg A24, bekend als de Blankenburgverbinding, officieel geopend. Deze 4,5 kilometer lange verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg is de eerste snelweg in Nederland met elektronische tolheffing (e-TOL).

Lees verder
Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips
12-12-2024

Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips

De winter is in aantocht! Voor de actieradius van je Hybride of EV kan kou een uitdaging zijn. Met 7 slimme, praktische tips rijd je deze winter zuinig én zonder zorgen.

Lees verder
Zuinig rijden in de winter - 5 Simpele tips
03-12-2024

Zuinig rijden in de winter - 5 Simpele tips

De winter brengt uitdagingen voor autorijders: gladde wegen, lage temperaturen en een hoger energieverbruik. Met deze vijf simpele tips blijf je niet alleen veilig, maar rijd je ook zuiniger tijdens de winter.

Lees verder
Wel of niet bijtellen per 1 januari?
27-11-2024

Wel of niet bijtellen per 1 januari?

Een nieuw kalenderjaar, dat is het moment dat zakelijke rijders scherp moeten zijn. De afgelopen jaren was dat vanwege de wijziging van het bijtellingspercentage. Echter, enkele jaren geleden was de bijtellingskorting van Plug-In Hybride al afgeschaft. Per 2026 geldt dat ook voor volledig elektrische auto’s. Deze genieten dan geen bijtellingskorting meer.

Lees verder
Het belang van een goed doordachte autoregeling
27-11-2024

Het belang van een goed doordachte autoregeling

Voor veel organisaties zijn leaseauto's meer dan enkel een praktisch vervoermiddel. Leaseauto’s zijn ook een belangrijk onderdeel van het bedrijfsimago. Tegelijkertijd brengt het beheer van een wagenpark de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe hou je de kosten in de hand? Hoe maak je het wagenpark duurzamer? En hoe dek je de bijbehorende risico's af?

Lees verder