Nu de temperaturen dalen zien we een toename van klanten met brandende bandenspanningslampjes. In deze blog gaan we het hebben over bandenspanning. Waarom de juiste bandenspanning belangrijk is, hoe je bandenspanning gemakkelijk kunt meten, en waarom in de winter dat TPMS lampje steeds brandt. Leuk feitje: wist je dat maar liefst 60% van de automobilisten in Nederland regelmatig met te lage bandenspanning rondrijdt? Laten we ervoor zorgen dat je veilig de weg op kunt deze winter! Veel leesplezier.
Koud weer
Waarom brandt het bandenspanningslampje als het koud is?
Bij lagere temperaturen kan de lucht in je banden samentrekken. Dit leidt vaak tot een lagere bandenspanning. En dat merk je: als het koud is, kan het TPMS-lampje gaan branden. Vaak gaat het lampje weer uit als je een tijd gereden hebt en de banden warm zijn. Als je rijdt warmen de banden op door de wrijving met het wegdek. De temperatuurstijging zorgt ervoor dat de lucht in de banden uitzet. Hierdoor komt de bandenspanning weer net binnen de grens van het juiste niveau. Het TPMS (Tire Pressure Monitoring Systeem) merkt deze verandering op en zet het lampje uit. Het lijkt dan alsof het probleem is opgelost en veel mensen rijden dan verder. Dit is natuurlijk niet zo. In werkelijkheid zit je dan slechts de ondergrens van het optimale spanningsniveau.
Waarom is Bandenspanning Belangrijk?
Een goede bandenspanning is cruciaal voor je veiligheid op de weg. Het zorgt voor:
Betere grip:
In de winter zijn de wegen veel gladder. Voor de verkeersveiligheid is het belangrijk dat je snel kunt reageren. Goede winterbanden helpen hierbij. Ze zorgen ervoor dat je snel kunt reageren en verkorten je remweg aanzienlijk. Maar je hebt heel weinig aan goede winterbanden zonder de juiste bandenspanning. Zonder de juiste bandenspanning kunnen winterbanden namelijk nooit optimaal presteren.
Minder brandstofverbruik
Een auto met verbrandingsmotor is al minder zuinig in de winter. Dit heeft een aantal redenen. Wat kan hier nog een schepje bovenop doen? Lage bandenspanning. Goed opgepompte banden verlagen de rolweerstand. Hierdoor verbruik je iets minder brandstof. Toch handig. Al helemaal omdat je auto al meer brandstof verbruikt in de wintermaanden.
Langere levensduur van je banden
Bovendien verlengt een juiste bandenspanning de levensduur van je banden. Goed opgepompte banden slijten namelijk gelijkmatig over het hele oppervlak. Dit voorkomt dat ze te snel aan de zijkanten of in het midden afslijten. Hierdoor gaan je banden langer mee.
Wat kun je zelf doen?
Controleer regelmatig je bandenspanning
Als je bandenspanningslampje brandt, is het verstandig om snel de bandenspanning te controleren. Doe dit als de banden koud zijn. Dit geeft een meer betrouwbare meting. Je bandenspanning meten kan vaak gratis bij je lokale tankstation of wasstraat.
Gemiddelde bandenspanning
De gemiddelde bandendruk voor een personenauto ligt tussen de 2.0 en 2.5 bar. De optimale bandendruk voor een personenauto is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het gewicht van de auto en de grootte van de band. Is je bandendruk lager dan 1.8 bar? Dan is het in ieder geval een goed idee om de banden op te pompen.
De juiste bandenspanning voor jouw auto
De juiste bandenspanning voor jouw auto kun je gemakkelijk vinden. Deze staat vermeld op een sticker. Deze sticker zit meestal in de deurpost aan de bestuurderskant. Soms is de sticker te vinden achter op de zonneklep of aan de binnenkant van de tankdop.
Opgepompt, en nu?
Zijn je banden nu opgepompt tot het juiste spanningsniveau? Blijf dan regelmatig je bandenspanning controleren. Het kan namelijk zo zijn dat de sensor (TPMS) kapot is. Daarnaast kan het zijn dat je band lek is en langzaam leegloopt. Controleer daarom regelmatig je banden, net als de bandenspanning. Zo weet je zeker dat je veilig de weg op kunt.
Tip: wacht niet te lang met het laten monteren van winterbanden. Maak nu alvast een afspraak, onze werkplaatsen raken snel vol.
Ben je benieuwd in welke EU-landen winterbanden verplicht zijn? Lees dan onze blog over de voordelen van winterbanden.
Afspraak maken