Het is altijd spannend om de sleutels van je nieuwe auto in handen te krijgen. Voordat je de weg op kunt zijn er wel een aantal dingen die je moet regelen. Denk hierbij aan het meenemen van de juiste papieren en documenten voor je oude inruilauto. In deze blog zetten we alles op een rijtje waar je aan moet denken tijdens, maar ook na de aankoop van je nieuwe auto. Zo kun je zorgeloos genieten van je nieuwe aanwinst!
Documenten voor de aflevering
Op de dag van de aflevering zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Dit kan je rijbewijs, ID-kaart of paspoort zijn. Dit is nodig voor de tenaamstelling van de auto.
Als je een auto inruilt, is het ook van groot belang dat je de kentekencard van die auto bij je hebt, samen met de tenaamstellingscode (deel 1 & 2) en een geldig APK-keuringsrapport. Vergeet ook niet om de sleutels, inclusief eventuele reservesleutels, de onderhoudsboekjes en de handleiding van de inruilauto mee te nemen. Mocht het kentekenbewijs van je inruilauto niet compleet zijn, dan kan dit leiden tot extra kosten, dus zorg ervoor dat alles in orde is.
Motorrijtuigenbelasting en financiële afwikkeling
Nadat je je nieuwe auto hebt opgehaald, ontvang je automatisch een aanslag van de Belastingdienst voor de motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit is de belasting die je betaalt voor het in bezit hebben van een voertuig. Je hoeft hier zelf niks voor te doen.
Als je de auto hebt gefinancierd zijn er een paar extra stappen die je moet doorlopen. Zorg ervoor dat je een geldig identiteitsbewijs bij de hand hebt. Maar let er ook op dat je een recente loonstrook meeneemt, of een bankafschrift waarop je salaris of uitkering is bijgeschreven. Als je samen met je partner de financiering aangaat, dan moeten ook hun gegevens aanwezig zijn. Als je al een lopende financiering hebt, neem dan het contract daarvan mee.
Het regelen van je autoverzekering
Voordat je de weg op kunt, moet je ervoor zorgen dat je auto goed verzekerd is. Hiervoor heb je onder andere het kenteken van je nieuwe auto nodig. Daarnaast is het gewicht van de auto en de soort brandstof die je gaat gebruiken van belang. Bij nieuwe auto's moet je ook de cataloguswaarde opgeven, inclusief de kosten voor extra opties zoals metallic lak.
Het is verstandig om te weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd, omdat dit invloed heeft op de hoogte van je premie. Daarnaast moet je een inschatting maken van het aantal kilometers dat je jaarlijks gaat rijden. Dit kan bepalend zijn voor de dekking die je kiest, zoals WA, WA beperkt casco, of WA casco. Als je je oude auto inruilt is het bovendien belangrijk om je huidige verzekering op te zeggen.
Nog vragen? Neem gerust contact op
Als je nog vragen hebt over de aflevering van je auto, of als er andere zaken zijn waar je tegenaan loopt, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder zodat je zonder zorgen de weg op kunt met je nieuwe auto.
Als je twijfelt over welke verzekering het beste bij je past, kun je vrijblijvend een offerte opvragen. Wij bieden scherpe tarieven met uitstekende voorwaarden, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te helpen bij het vinden van de beste oplossing.
Veel rijplezier!
Met deze blog hopen we je hopelijk een duidelijk overzicht gegeven van alles wat je moet regelen tijdens en na de aankoop van jouw nieuwe auto. Veel rijplezier en heel veel veilige kilometers gewenst!