Wat te doen bij autopech in gevaarlijke situaties: snelweg, tunnels, in het buitenland en bij slecht weer
Autopech kan onverwachts en op de meest ongunstige plekken optreden. Elke situatie vraagt om specifieke maatregelen. Om veilig te blijven is het belangrijk om precies te weten wat je moet doen en welke regels er gelden. In deze blog leggen we je graag uit wat je het beste kunt doen bij autopech onder gevaarlijke omstandigheden. Ook staan we stil bij regels over wat je in verschillende Europese landen verplicht in je auto moet hebben. Lees verder en blijf veilig op de weg. Veel leesplezier!
Autopech op de snelweg
Wanneer je pech krijgt op de snelweg, is je eigen veiligheid altijd prioriteit nummer één. Zet direct je alarmlichten aan en navigeer je auto veilig naar de rechterbaan als je links rijdt. Blijf rustig en bepaal vervolgens of je kunt doorrijden naar een tankstation of de eerstvolgende afrit om daar te stoppen. Als dit niet mogelijk is omdat je bijvoorbeeld helemaal geen trekkracht meer hebt, dan moet je op de vluchtstrook stoppen. Blijf rustig en volg deze stappen:
- Stop zo ver mogelijk aan de rechterkant van de vluchtstrook en draai je stuur naar rechts. Zo gaat de auto niet opnieuw de snelweg op bij een botsing van achteren.
- Draag een reflecterend veiligheidsvest wanneer je de auto verlaat. Het is belangrijk dat andere weggebruikers je duidelijk kunnen zien. Zo voorkom je ongelukken. Pak daarom direct je veiligheidsvest voor jezelf en eventuele passagiers.
- Plaats je gevarendriehoek op minimaal 100 meter achter je auto om aankomend verkeer te waarschuwen. Dit is belangrijk omdat het verkeer vaak met hoge snelheid langsraast. Wees natuurlijk extra voorzichtig en loop indien mogelijk achter de vangrail langs om de gevarendriehoek te plaatsen.
- Ga achter de vangrail staan en bel je pechhulpverlener. Heb je een Oostendorp Service-PLUS pas? Dan kan je ons altijd bellen en zijn we 24 uur bereikbaar voor pechhulp in Europa. Geef altijd door bij welke hectometerpaal je staat. Blijf achter de vangrail tot de pechhulp arriveert. Jouw veiligheid staat altijd voorop.
Pech in een tunnel
Pech in een tunnel vraagt om snelle, doordachte actie. Het beperkte zicht en de smalle ruimte maken het gevaarlijk. Het is gebruikelijk dat mensen in paniek raken bij pech in de tunnel. Houd wel in gedachten dat iedere tunnel in Europa moet voldoen aan strenge veiligheidseisen. Hier lees je meer. Mocht je in een tunnel vast komen te staan, hou dan deze tips in gedachten:
- Rijd altijd zo ver mogelijk door tot een nooduitgang of parkeerhaven. Kan dat echt niet, zet dan je alarmlichten meteen aan en stop langs de tunnelwand.
- Zet de motor uit maar laat de sleutel in het contact zitten. Verlaat de auto met een veiligheidsvest. Loop vervolgens via de tunnelwand naar de dichtstbijzijnde nooduitgang of hulppost. In de hulppostkast hangt ook altijd een brandblusser. Gebruik deze eventueel als er kans is dat er brand uitbreekt. Natuurlijk alleen als dit niet ten kosten gaat van je eigen veiligheid.
- Gebruik de noodtelefoon die aanwezig is in tunnels. Hiermee krijg je direct contact met hulpdiensten, wat vaak sneller is dan een mobiel netwerk. Al helemaal omdat je in tunnels soms helemaal geen mobiel bereik hebt met je eigen telefoon.
Pech in het buitenland
Wanneer je in het buitenland met autopech te maken krijgt, zijn er specifieke regels waar je rekening mee moet houden. Dit betreft voornamelijk veiligheidsspullen die verplicht zijn om in de auto te hebben. Dit kan per land verschillen, maar enkele basisrichtlijnen gelden in heel Europa:
- Reflecterende veiligheidsvesten zijn verplicht in veel Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk.
- Een gevarendriehoek is ook in de meeste EU landen verplicht. Plaats de gevarendriehoek op 100 meter afstand achter je auto op de snelweg, en op ongeveer 30 meter afstand achter de auto op andere wegen.
- Dan zijn er nog een aantal landen waar extra veiligheidsspullen verplicht zijn. In Duitsland en Oostenrijk moet je naast een gevarendriehoek en veiligheidshesjes ook een verbanddoos bij hebben. En in Spanje is het verplicht om een reservewiel, thuiskomertje of bandenreparatie-set in je auto te hebben.
Autopech bij slecht weer
Slecht weer, zoals hevige regen, mist of sneeuw, maakt autopech extra risicovol. Het zicht is vaak slecht en de wegen glad, wat de kans op ongelukken vergroot. Volg deze stappen om veilig te blijven:
- Bereid je auto voor op slechte weersomstandigheden. Denk hierbij aan banden met voldoende profiel, ruitenwissers die je voor- en achterruit goed schoonmaken, en een werkende airco om beslagen ramen te voorkomen.
- Zet je alarmlichten aan en rijd je auto zo ver mogelijk naar een veilige plek, bijvoorbeeld een parkeerplaats of een vluchtstrook. Blijf altijd extra goed zichtbaar voor andere weggebruikers.
- Blijf nooit in de auto zitten bij slecht weer. De kans is aanwezig dat een andere bestuurder je niet ziet en er een ongeluk ontstaat. Wacht altijd buiten de auto en het liefst op een beschutte plek.
Conclusie
Autopech kan altijd en overal voorkomen, maar door goed voorbereid te zijn en te weten welke stappen je moet nemen, kun je veel stress en risico vermijden.
Heb je schade of pech? Oostendorp Autogroep helpt je snel weer veilig de weg op. Bekijk ook onze service PLUS-pas. Hiermee heb je bijvoorbeeld 24-uurs Europese pechhulp, gratis sterreparatie voor je voorruit, en nog meer.
Wij wensen je heel veel veilige kilometers toe!