10 Slimme vakantie tips voor EV rijders 2024

07-06-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Elektrisch rijden

Wat je vakantiebestemming ook is, een elektrische auto is een uitstekende manier om er te komen. Vooral als je goed voorbereid bent. We geven in dit artikel tips en tricks met betrekking tot een optimale voorbereiding.

Veel nieuwe EV-eigenaren bereiden zich voor op hun eerste vakantie in een elektrische auto. Sommige mensen vinden het erg spannend om een lange trip te maken met een EV. Is zo’n auto daar wel geschikt voor? Sta je niet eindeloos lang te wachten bij laadpalen in het buitenland? En wat moet je eigenlijk meenemen? Laten we bij de belangrijkste vraag beginnen. Ja, het is wel degelijk mogelijk om met een elektrische auto op vakantie te gaan. Toegegeven, EV’s hebben nog steeds te maken met een aantal uitdagingen ten opzichte van conventioneel aangedreven auto’s, maar dat wil nog niet zeggen dat EV’s geen goede optie zijn. In sommige opzichten zijn elektrische auto’s zelfs fijnere reismaatjes. Ze zijn bijvoorbeeld veel stiller, waardoor je op een heel andere manier van de reis kunt genieten dan met ‘gewone’ auto’s. Hieronder noemen we een aantal zaken op waar je rekening mee moet houden als je met een EV op stap gaat, waarna niets een zorgeloze vakantie meer in de weg staat.

Het begint met een goede voorbereiding

Om je elektrische voertuig klaar te maken voor de vakantie, moet je ervoor zorgen dat je vertrekt met een volledig opgeladen accu. Zorg ervoor dat de bandenspanning correct is en dat je alle extra benodigdheden bij je hebt (zoals bijv. een extra laadkabel om via een stopcontact op te laden ).

Plan je routes

Als je met een EV een langere vakantierit gaat maken, zijn Google Maps, ABRP of soortgelijke routeplanners bijzonder nuttig. Plan je vakantieroutes en houd er daarbij rekening mee waar de verschillende laadstations zich bevinden. Google Maps, PlugShare en andere apps kunnen je helpen om onderweg laadpunten te vinden.

Controleer ook waar je in de buurt van je vakantiebestemming laadmogelijkheden te vinden zijn. Check of je hotel, Airbnb-adres of camping een laadvoorziening heeft en of je kunt laden tijdens een bezoek aan lokale bezienswaardigheden of bijvoorbeeld een nationaal park.

Bereken je energieverbruik

Voordat de reis begint, moet je even de rekenmachine tevoorschijn halen. Als je weet hoe ver je met een volledig opgeladen accu kunt rijden, kun je daar rekening mee houden bij het plannen van je reis.

Houd er rekening mee dat als je een zware lading hebt meegenomen of een caravan trekt, je gemiddelde actieradius aanzienlijk kleiner is dan het maximum dat door de autofabrikant is opgegeven. Ook verbruikt een elektrische auto op de snelweg meer dan in de stad. Eerdere ritten kunnen worden gebruikt als maatstaf voor je berekeningen.

Weet wat de laaddichtheid onderweg en op je vakantiebestemming is

De laaddichtheid heeft betrekking op het aantal laadpunten dat je in een bepaald gebied kunt vinden. Omdat er ook in het buitenland continu nieuwe laadstations in gebruik worden genomen en het ecosysteem voor het laden van EV’s voortdurend groeit, kan het lastig zijn om hier een exact antwoord op te vinden. Toch zijn online bronnen, waaronder het eerder genoemde Google Maps en PlugShare, een goed uitgangspunt.

De laaddichtheid geeft je een idee van hoe goed je opties voor laden zullen zijn in de gebieden die je van plan bent langere tijd te bezoeken.

Overweeg het aanmelden bij laadaanbieders

Afhankelijk van waar je op vakantie gaat en welke route je kiest, bieden verschillende aanbieders langs je route en op je bestemming laadoplossingen en laadstations aan. Het kan voordelig zijn om je bij een of meer aanbieders aan te melden voordat je reis begint. Dit zorgt meestal voor een betere toegang tot snelladen op gelijkstroom en kan tegelijkertijd helpen om je totale laadkosten te verlagen. Je hoeft niet voor alles een pasje te hebben. Je kunt ook gebruik maken van apps op je telefoon.

Zorg dat je een reservekabel bij de hand hebt

Met name tijdens vakantieritten en de weg daarheen kan het zijn dat je verschillende laadkabels nodig hebt. Op sommige plaatsen moet je bijvoorbeeld gebruikmaken van standaard stopcontacten in plaats van laadstations. Dit kan ertoe leiden dat je een extra laadkabel Mode 2 nodig hebt, dus het is aan te raden om deze in te pakken voordat je van huis vertrekt. Dat kan ter plekke een hoop stress schelen

Stel vragen aan ervaringsdeskundigen op online forums

Een van de beste kennisbronnen met betrekking tot het op vakantie gaan met een EV zijn andere EV-bezitters. Zij kunnen je alles vertellen over de omstandigheden en de laadvoorzieningen langs je route en op je bestemming. We raden je aan om advies te vragen op online forums (bijvoorbeeld de verschillende (internationale) Tesla Owners Clubs) waar leden hun ervaringen kunnen delen. Hetzelfde geldt voor sommige van de grotere online reisforums.

Je kunt zo in contact komen met andere EV-eigenaren die dezelfde gebieden hebben bezocht als waar jij overweegt naartoe te gaan en over hun reiservaringen lezen.

Plan (en geniet) van pauzes

Wat betreft het laden onderweg, is het de kunst om dat niet als storende onderbrekingen te zien, maar van de oplaadmomenten mogelijkheden te maken om jezelf (en je reisgenoten) te vermaken. Misschien kun je een bordspel spelen, balletje trappen of frisbeeën met de kinderen, genieten van een lekkere lunch of picknick, of wat extra tijd nemen om gezellig te praten.

Met een conventioneel aangedreven auto wordt ook dringend geadviseerd om om de twee uur te stoppen om je eigen batterij op te laden, dus waarom zou je dan niet gelijk die van je auto opladen? En vergeet niet: het is vakantie, dus probeer ook van de vakantierit geen noodzakelijk kwaad te maken die je zo snel mogelijk moet afraffelen, maar als het begin van je vakantie waarbij je onderweg al kunt genieten van het uitzicht. Met een beetje planning en verbeelding worden de laadpauzes kleine mini-vakanties.

Rijd rustig

Hoe sneller of onregelmatiger je rijdt, hoe sneller de accu van je EV leeg raakt. Op langere ritten kun je veel laadtijd besparen door zo soepel mogelijk te rijden. Lekker op de cruise control achter een andere auto ‘hangen’.

Rijden in een EV betekent ook een stillere, comfortabelere en aangenamere reis. Waarom zou je langs bezienswaardigheden en natuurervaringen racen? Toch hoef je het ook niet te overdrijven, want uit onderzoek is gebleken dat het qua tijdswinst weinig uitmaakt of je nu 100 km/h of 110 km/h rijdt, terwijl je dan wel net wat sneller meters maakt. Je hoeft dus echt niet te gaan “hypermilen”.

Geniet van de reis

Wellicht heb je na het lezen van de genoemde tips het idee gekregen dat je gestudeerd moet hebben om met een EV op vakantie te gaan. Dit is echter niet het geval. Ja, het vereist een iets andere aanpak. Maar het is een aanpak die gericht is op het relaxter laten verlopen en het genieten van de rit. Tegelijkertijd is de elektrische auto veel stiller en dus comfortabeler. De reis zelf wordt een deel van de vakantie. Het wordt eens tijd om diep adem te halen en lekker te genieten van jezelf, het gezelschap en je omgeving. En daar draait het tenslotte allemaal om in de vakantie?

Andere nieuwsberichten

Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten
24-03-2025

Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten

Heb je autopech of schade en weet je niet wie je moet bellen? Je bent niet de enige: pechhulp en schadehulp worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het verschil essentieel om snel de juiste hulp te krijgen. In deze blog leggen we kort en krachtig uit wat het verschil is én waar je direct terechtkunt.

Lees verder
De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024
14-02-2025

De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024

De autoleasemarkt is volop in beweging. In 2024 zien we een aantal interessante ontwikkelingen die invloed hebben op de keuzes van zakelijke en particuliere leaserijders. Van de groei in elektrisch rijden tot de blijvende populariteit van compacte SUV’s. Dit zijn de tien belangrijkste trends in de inzet van nieuwe leaseauto’s.

Lees verder
Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw
17-01-2025

Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw

Elk jaar worden de verkeersboetes in Nederland opnieuw vastgesteld. Voor de meeste verkeersboetes betaal je in 2025 ongeveer €10 meer dan in 2024. Deze aanpassing is het resultaat van een indexering van 3,2% op basis van de consumentenindex, bedoeld om boetes in lijn te houden met inflatie. Naast de verkeersboete betaal je administratiekosten, deze blijven ongewijzigd op €9.

Lees verder
Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement
16-01-2025

Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement

Vanaf december 2024 hebben vier grote verzekeraars hun polisvoorwaarden aangescherpt om gevaarlijk rijgedrag harder aan te pakken. Bestuurders die tijdens het rijden hun smartphone gebruiken om bijvoorbeeld berichten te versturen, draaien voortaan zelf op voor de financiële schade die ze veroorzaken bij een ongeval. Verzekeraars Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en InShared hebben dit vastgelegd in hun nieuwe polisvoorwaarden.

Lees verder
Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding
18-12-2024

Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding

Op zaterdag 7 december 2024 is de nieuwe snelweg A24, bekend als de Blankenburgverbinding, officieel geopend. Deze 4,5 kilometer lange verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg is de eerste snelweg in Nederland met elektronische tolheffing (e-TOL).

Lees verder
Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips
12-12-2024

Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips

De winter is in aantocht! Voor de actieradius van je Hybride of EV kan kou een uitdaging zijn. Met 7 slimme, praktische tips rijd je deze winter zuinig én zonder zorgen.

Lees verder
Zuinig rijden in de winter - 5 Simpele tips
03-12-2024

Zuinig rijden in de winter - 5 Simpele tips

De winter brengt uitdagingen voor autorijders: gladde wegen, lage temperaturen en een hoger energieverbruik. Met deze vijf simpele tips blijf je niet alleen veilig, maar rijd je ook zuiniger tijdens de winter.

Lees verder
Wel of niet bijtellen per 1 januari?
27-11-2024

Wel of niet bijtellen per 1 januari?

Een nieuw kalenderjaar, dat is het moment dat zakelijke rijders scherp moeten zijn. De afgelopen jaren was dat vanwege de wijziging van het bijtellingspercentage. Echter, enkele jaren geleden was de bijtellingskorting van Plug-In Hybride al afgeschaft. Per 2026 geldt dat ook voor volledig elektrische auto’s. Deze genieten dan geen bijtellingskorting meer.

Lees verder
Het belang van een goed doordachte autoregeling
27-11-2024

Het belang van een goed doordachte autoregeling

Voor veel organisaties zijn leaseauto's meer dan enkel een praktisch vervoermiddel. Leaseauto’s zijn ook een belangrijk onderdeel van het bedrijfsimago. Tegelijkertijd brengt het beheer van een wagenpark de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe hou je de kosten in de hand? Hoe maak je het wagenpark duurzamer? En hoe dek je de bijbehorende risico's af?

Lees verder