Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.

08-02-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Overig

Indien je met je auto naar je wintersportbestemming rijdt, dan is het verstandig je voor te bereiden.

Graag willen we wat tips geven waarmee berijders veilig op pad gaan richting de hopelijk dik besneeuwde bergen. Er is bijvoorbeeld veel onwetendheid over de winterbandenplicht in Duitsland.

Eind 2024 geen M+S banden meer

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zoals: ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp. Wie onder dat soort omstandigheden geen geschikte banden onder zijn auto heeft, riskeert niet alleen een boete, maar kan ook (mede-)aansprakelijk worden gesteld bij een aanrijding. Tot oktober 2024 worden M+S-banden ook nog als geschikt bevonden, maar na die datum zijn alleen nog banden met het sneeuwvloksymbool (three peak snowflake) op de wangen geschikt. In Duitsland en Zwitserland zijn winterbanden niet alleen geschikt zodra borden dit aangeven, ze dienen bovendien over een minimale profieldiepte van 4 millimeter te beschikken. In Frankrijk geldt ook een winterbandenplicht op trajecten waar borden dit aangeven.

Hetzelfde geldt voor Italië, voor de periode 15 november tot 15 april. Let op: in veel landen kun je bij een aanrijding als schuldige worden aangewezen als je op zomerbanden rijdt en/of forse boetes krijgen als je op dergelijke banden het verkeer hindert, zorg er dus voor dat je auto op winterbanden staat als je afreist naar die gebieden.

En hoe zit het met sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht voor de aangedreven as(sen) wanneer borden dit aangeven, je mag dan maximaal 50 km/h rijden. Op sommige bergpassen in Frankrijk is montage van kettingen op de aangedreven as(sen) verplicht, het bord ‘B26’ ‘Chaînes à neige obligatoires’ wijst hierop. Ook in Oostenrijk en Italië zijn sneeuwkettingen verplichte kost wanneer verkeersborden hierop attenderen. Je dient ze in deze landen, in tegenstelling tot Frankrijk, ook verplicht bij je te hebben voor de aangedreven as(sen).

Milieustickers en verkeersluwe zones

Een ander punt waar je rekening mee moet houden is de lokale wetgeving met betrekking tot milieustickers. In Duitsland zijn deze vooral rond de binnensteden verplicht, waardoor je er tijdens je wintersportreis waarschijnlijk niet mee te maken krijgt. In Frankrijk kunnen ze echter ook voor departementen gelden, ook buiten de steden dus. En als je wintersportbestemming zich in een Italiaanse binnenstad bevindt, dan moet je goed letten op borden die een verkeersluwe zone aangeven. Als je toch een dergelijke Zona a Traffico Limitato inrijdt, dan kan het zijn dat je wordt geflitst en dat er vervolgens een fikse boete volgt.

Antivries niet vergeten


En het lijkt wellicht vanzelfsprekend, maar check voor de zekerheid ook even of er voldoende ruitensproeiervloeistof met antivries in het reservoir zit. Dit is de blauwe variant, de roze is voor zomerse omstandigheden. Als de zomervariant nog in het reservoir zit, is het verstandig het reservoir te legen (door de vloeistof weg te spuiten op de ruit) en de variant met antivries toe te voegen. Je wilt immers niet dat de boel bevriest tijdens je wintersportvakantie.

Denk aan je tankpas en laadpas op wintersport


Bij het gebruik van je tank- of laadpas heb je vooral te maken met de werking ervan. Bij een tankpas weet je redelijk gemakkelijk of je tankpas ook in het buitenland werkt. Je wagenparkbeheerder of leasemaatschappij kan die vraag voor je beantwoorden. Bij een laadpas gaat het er niet enkel om of je laadpas in het buitenland werkt, maar ook of hij het bij specifieke laadpalen werkt. Dat is niet altijd van te voren te zeggen, omdat je niet van te voren weet waar je oplaadt. Als je dat wel weet, controleer dan welke laadpas werkt en wat de kosten zijn. Wel geven we je de tip mee enkele extra, privé, laadpassen mee te nemen voor het geval de ene laadpas niet werkt.

Tot slot

Tot slot willen we iedereen alvast een fijne Carnaval wensen! Neem gezellig een biertje, maar zorg er vooral ook voor dat je niet meer achter het stuur hoeft te kruipen. Dan blijft het voor iedereen leuk en veilig.

Andere nieuwsberichten

Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten
24-03-2025

Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten

Heb je autopech of schade en weet je niet wie je moet bellen? Je bent niet de enige: pechhulp en schadehulp worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het verschil essentieel om snel de juiste hulp te krijgen. In deze blog leggen we kort en krachtig uit wat het verschil is én waar je direct terechtkunt.

Lees verder
De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024
14-02-2025

De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024

De autoleasemarkt is volop in beweging. In 2024 zien we een aantal interessante ontwikkelingen die invloed hebben op de keuzes van zakelijke en particuliere leaserijders. Van de groei in elektrisch rijden tot de blijvende populariteit van compacte SUV’s. Dit zijn de tien belangrijkste trends in de inzet van nieuwe leaseauto’s.

Lees verder
Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw
17-01-2025

Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw

Elk jaar worden de verkeersboetes in Nederland opnieuw vastgesteld. Voor de meeste verkeersboetes betaal je in 2025 ongeveer €10 meer dan in 2024. Deze aanpassing is het resultaat van een indexering van 3,2% op basis van de consumentenindex, bedoeld om boetes in lijn te houden met inflatie. Naast de verkeersboete betaal je administratiekosten, deze blijven ongewijzigd op €9.

Lees verder
Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement
16-01-2025

Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement

Vanaf december 2024 hebben vier grote verzekeraars hun polisvoorwaarden aangescherpt om gevaarlijk rijgedrag harder aan te pakken. Bestuurders die tijdens het rijden hun smartphone gebruiken om bijvoorbeeld berichten te versturen, draaien voortaan zelf op voor de financiële schade die ze veroorzaken bij een ongeval. Verzekeraars Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en InShared hebben dit vastgelegd in hun nieuwe polisvoorwaarden.

Lees verder
Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding
18-12-2024

Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding

Op zaterdag 7 december 2024 is de nieuwe snelweg A24, bekend als de Blankenburgverbinding, officieel geopend. Deze 4,5 kilometer lange verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg is de eerste snelweg in Nederland met elektronische tolheffing (e-TOL).

Lees verder
Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips
12-12-2024

Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips

De winter is in aantocht! Voor de actieradius van je Hybride of EV kan kou een uitdaging zijn. Met 7 slimme, praktische tips rijd je deze winter zuinig én zonder zorgen.

Lees verder
Zuinig rijden in de winter - 5 Simpele tips
03-12-2024

Zuinig rijden in de winter - 5 Simpele tips

De winter brengt uitdagingen voor autorijders: gladde wegen, lage temperaturen en een hoger energieverbruik. Met deze vijf simpele tips blijf je niet alleen veilig, maar rijd je ook zuiniger tijdens de winter.

Lees verder
Wel of niet bijtellen per 1 januari?
27-11-2024

Wel of niet bijtellen per 1 januari?

Een nieuw kalenderjaar, dat is het moment dat zakelijke rijders scherp moeten zijn. De afgelopen jaren was dat vanwege de wijziging van het bijtellingspercentage. Echter, enkele jaren geleden was de bijtellingskorting van Plug-In Hybride al afgeschaft. Per 2026 geldt dat ook voor volledig elektrische auto’s. Deze genieten dan geen bijtellingskorting meer.

Lees verder
Het belang van een goed doordachte autoregeling
27-11-2024

Het belang van een goed doordachte autoregeling

Voor veel organisaties zijn leaseauto's meer dan enkel een praktisch vervoermiddel. Leaseauto’s zijn ook een belangrijk onderdeel van het bedrijfsimago. Tegelijkertijd brengt het beheer van een wagenpark de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe hou je de kosten in de hand? Hoe maak je het wagenpark duurzamer? En hoe dek je de bijbehorende risico's af?

Lees verder